Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Termékválasztékunkat éppen átalakítjuk, hogy minél több elégedett vásárlót tudjunk kiszolgálni. Hamarosan újranyitunk!
 
Blog

Viszlát baktériumok! – A cumisüvegek tisztítása

2022.04.03 20:00
Viszlát baktériumok! – A cumisüvegek tisztítása

A cumisüvegek a baba legelső felszerelésének részét képezik, csakúgy, mint a hozzájuk tartozó etetőcumik. Nem ritka azonban, hogy a veszélyes baktériumok megtelepednek a palackokban. Mit kell szem előtt tartanod a cumisüveg-higiéniával kapcsolatban? A szülők gyakran teszik fel maguknak a kérdést: "Mivel tisztítsam a cumisüvegeket? Az is gyakori kérdés, hogy használható-e mosogatószer a cumisüvegek tisztításához? Útmutatónk elmagyarázza, hogyan kell tisztítani a cumisüvegeket. Üzenj hadat a baktériumoknak!

Milyen gyakran kell a cumisüvegeket tisztítani?

Az újszülöttek nagyon fogékonyak a fertőzésekre, mivel immunrendszerük még nem alakult ki teljesen. A gyomor-bélrendszeri fertőzések, valamint más vírusok és baktériumok átvitelének megelőzése érdekében a cumisüveget és az etetőcumit minden használat után, különösen az első hat hónapban, alaposan meg kell tisztítani és sterilizálni kell. A cumisüveget és az etetőcumikat is célszerű kifőzni, mielőtt először használnád őket. Ez megakadályozza a szilikon vagy latex részek későbbi leválását. Azért, hogy mindig legyen egy elérhető cumisüveg a kisbabád számára, amíg a többi a tisztítási eljáráson megy keresztül, mindenképpen érdemes több cumisüveget tartanod otthon.

 

Tipp: Annak érdekében, hogy több időd maradjon a babádra, a legjobb, ha naponta egyszer együtt sterilizálod az összes  cumisüveget. Vásárolj azonban legalább eggyel több cumisüveget, mint amennyire a babádnak naponta szüksége van! A praktikus palackkészletekkel időt és pénzt takaríthatsz meg. A Philips Avent vagy a Tommee Tippee induló készletei tartalmaznak mindent, amire az első hónapokban szükséged lesz.

 

Tommee Tippee újszülött cumisüveg szett

 

Hogyan tisztítsd a cumisüvegeket?

Alaposan távolítsd el a tej- és tápszermaradványokat a cumisüvegekről!

  • Először mindig hideg vízzel kell kiöblíteni, hogy a tejfehérje ne csapódjon ki és ne tapadjon a felületre.
  • Csak ez után következhet a forró vizes mosás.
  • Használj üvegmosó kefét, hogy minden felületet elérj.
  • Forrald a cumisüvegeket legalább 30 percig vízben, vagy opcionálisan egy elektromos gőzsterilizálóban, vagy mikrohullámú sterilizálóban.

A cumisüvegek tisztítása kétlépcsős folyamat, mert az egyszerű mosogatás nem elég. Az összes baktérium elpusztítása érdekében az első hónapokban sterilizálni is kell a cumisüvegeket.

 

1.lépés: a cumisüveg tisztítása

Az első lépés a cumisüveg megtisztítása a tej- és tápszermaradványoktól. Ne feledd, hogy alaposan meg kell tisztítani az etetőcumit és a cumisüveg gyűrűjét is. A palack tisztításához vízre és egy palackmosó kefére lesz szükség. A palackmosó kefe ideális a szűk palacknyakon való átjutáshoz, így biztosan elérhetsz majd minden felületet. A legjobb, ha a palackokat használat után azonnal tiszta vízzel kiöblíted, hogy a tej- és tápszermaradványok ne száradjanak bele.

 

A szülők gyakran kérdezik, hogy használhatnak-e mosogatószert a palackok tisztításához, vagy jobb, ha nem. Erről megoszlanak a vélemények. Míg egyesek azt tanácsolják, hogy ne tegyük, mert a mosogatószer olyan vegyi- és illattanyagokat, valamint színezékeket tartalmaz, amelyek a cumisüvegekben és az etetőcumikban maradhatnak, mások szerint nem jelent problémát a cumisüvegek mosogatószerrel való tisztítása. Elég, ha a palackokat alaposan kiöblítjük forró vízzel. Ha mégsem akarod nélkülözni a mosogatószert, fontos, hogy a palackok sterilizálása előtt vízzel alaposan öblítsd le a mosogatószer maradványokat. A Nature Care kíméletes cumisüveg mosogatószerrel nem lehet hibázni, amelyet kifejezetten a cumisüvegek és a babaedények tisztítására fejlesztettek ki.

 

Nature Care cumisüveg mosó

 

 

 

2. lépés: a cumisüveg sterilizálása

A cumisüveg-higiénia következő fontos lépése a sterilizálás. Ez az egyetlen módja a veszélyes baktériumok és kórokozók megbízható elpusztításának. Biztosan gyakran hallottad már, hogy a "gyereknek egy éves koráig egy kiló koszt meg kell ennie". Ezzel kapcsolatban a következő tanácsot adhatjuk:

Különösen az első hat hónapban ügyelj arra, hogy a cumisüvegek sterilek legyenek, hogy a baba amúgy is gyenge immunrendszerének ne kelljen megküzdenie a fertőzéssel. Ezután, amikor a kis lurkó már elkezd kúszni és mindent a szájába vesz, a cumisüvegek sterilizálása már nem feltétlenül szükséges. Nyugodj meg tehát, mert nem tudsz és nem is szabad baktériummentes környezetet teremteni a baba számára!

 

Milyen cumisüveg sterilizálási módszerek vannak?

A cumisüvegek és tartozékaik sterilizálásának különböző módjai vannak. A legismertebb és legklasszikusabb módszer a kifőzés. Az üvegek kifőzéséhez egy nagy, kifejezetten erre a célra szolgáló edényre (lehetőleg újra, amiben nem a vasárnapi húsleves főtt előtte) és vízre van szükség. Először tedd a palackokat a vízbe, majd forrald fel. Üvegből készült palackok esetén fordítva nem túl szerencsés, mert az üvegek elpattanhatnak. Az elforrt vizet ne pótold, mert ezzel visszahűtöd és rontod a sterilizálás hatásfokát! Körülbelül 30 perc elteltével a cumisüvegek sterilek. Ezután az eszközöket tedd ki egy frissen mosott, vasalt textíliára (pl. textilpelenka) száradni! Ez azért fontos, mert a nem steril szárítótól visszafertőződhetnek az eszközök és kezdheted a sterilizálást elölről. Óvatosan a műanyag palackokkal! A forró hőmérséklet miatt megolvadhatnak! A hő hatására az etetőcumik anyaga is károsodhat. Kifőzés előtt mindig ellenőrizd a termékek hőállóságát!

 

A kifőzés kíméletes és gyors alternatívája a gőzsterilizálás. Az elektromos gőzsterilizáló megbízhatóan és gyorsan eltávolítja a baktériumokat és más kórokozókat a palackokból gőz segítségével, hasonlóan a kórházakban alkalmazott módszerhez. A párologtató edénynek köszönhetően egyszerre több palackot és etetőcumit is biztonságosan fertőtleníthetsz nyolc-tizenkét perc alatt, a hűtési idővel együtt. Gőzsterilizáláskor ügyelj arra, hogy az anyagok hőállóak legyenek. A cumisüvegeket és az etetőcumikat mindig a nyílással lefelé helyezd a gőzsterilizálóba, és győződj meg arról, hogy a gőzsterilizálás után mindent alaposan kiszárítottál!

 

Egy másik lehetőség a cumisüvegek fertőtlenítésére a mikrohullámú sütő. A mikrohullámú sterilizáló egy vízzel töltött és fedéllel szorosan lezárt tálból áll. A párologtatóban felszálló gőz fertőtleníti a cumisüvegeket és az etetőcumikat. A mikrohullámú sterilizáló kevesebb helyet foglal, mint az elektromos sterilizáló, így ideális választás lehet utazáshoz.

Fontos: A mikrohullámú sterilizáló használata előtt ellenőrizd, hogy a cumisüvegek alkalmasak-e a mikrohullámú sütőben való használatra.

Tipp: Ha a gőzsterilizálót nem nyitjuk ki, akkor a fertőtlenített dolgokat akár 24 óráig is sterilen tarthatjuk velük.

 

Philips Avent mikrohullámú sterilizáló

 

Meg kell még említenünk a sterilizáló folyadékot, mint lehetséges alternatívát. Minden egyes ilyen folyadéknál a behatási időt a gyártó előírásainak megfelelően kell megválasztanunk, ami termékenként nagy eltéréseket mutat. A sterilizáló folyadékkal kémiai úton sterilizálhatjuk az etetéshez szükséges eszközöket. Egyszerű és hatásos módszer, de ne felejtsük el, hogy vegyszerről beszélünk, ezért a sterilizáló folyadékkal fertőtlenített eszközöket használat előtt alaposan le kell öblíteni előre felforralt vízzel (Igen! Felforralt és visszahűtött vízzel, mert a sima csapvizes öblítéssel szintén visszafertőzzük a már egyszer sterilizált eszközöket!), hogy alaposan eltávolítsuk a vegyszer lerakódásokat!

 

Miért nem szabad a cumisüvegeket a mosogatógépbe tenni?

A palackok mosogatógépben történő sterilizálásakor óvatosságra kell intsünk. A hatásos sterilizáláshoz 60°C-on kb. 30 perc, míg 80°C-on már csak kb. 5-10 perc szükséges és ezek az adatok túlnyomásos vízgőzben történő sterilizálásra vonatkoznak. Léteznek azonban olyan ellenálló baktériumok is, amelyek elpusztításához még egy óra időtartam sem elegendő. A legtöbb mosogatógép nem éri el a baktériumok és kórokozók elpusztításához szükséges hőmérsékletet. Ezért fontos, hogy ellenőrizzük, vajon a mosogatógépünk rendelkezik-e megfelelően forró programmal és ezt a hőmérsékletet megfelelően hosszú ideig biztosítja-e? Még így is kevés mosogatógép lesz megfelelő, hiszen túlnyomásos gőzről beszélünk és nem forró vízről. A gőzfunkciós fertőtlenítés csak a magasabb árfekvésű mosogatógépek tulajdonságai között szerepel. Az intenzív forró vizes mosogató programoktól túl sok sterilizáló hatást ne várjunk, hiszen például a különösen ellenálló spórák és bizonyos hepatitis vírusok még a forrásban lévő víz 100°C-os hőmérsékletétől sem pusztulnak el.
Ráadásul ki szeretné az intenzív programok extra víz- és áramfelhasználását kifizetni minden mosogatás után néhány cumisüveg miatt? A forró mosogatás során beopálosodott üvegpoharakról már ne is beszéljünk…

Ha mégis mosogatógépben szeretnénk tisztítani a cumisüvegeket, akkor is óvatosan járjunk el. A legtöbb mosogatószer nagyon agresszív, és kikezdheti az etetőcumik anyagát, porózussá téve azokat. Ezek a berepedezett felületek ideális táptalajt biztosítanak a baktériumok számára, ezért mindenáron el kell kerülni őket. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a palackok, az etetőcumik és a gyűrűk állapotát. Amint repedéseket vagy hasonlót észlelsz, azonnal cseréld ki őket újra!

Webáruház készítés